Стара Загора отбелязва днес празника на града. Една от специалните

...
 Стара Загора отбелязва днес празника на града. Една от специалните
Коментари Харесай

Денят на Стара Загора: Събор на ретро коли и жилища от неолита в празничния ден

 

Стара Загора отбелязва през днешния ден празника на града. Една от специфичните начинания по този мотив е съборът на ретро коли, предстоящ с огромен интерес.

Има над 400 ретро автомобила. Освен ретро коли на събора има и мотоциклети, и колела, някои от които са наоколо 120 години. А в градския превоз ще има линия с ретро тролей.

Освен това в деня на Стара Загора доста хора си напомнят и историята и някои от главните забележителности - една от тях са неолитните жилища.

 Оранжев код за интензивни превалявания в 10 области в събота България 3 мин. Оранжев код за интензивни превалявания в 10 области в събота  Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България Съдържание от партньори 3 мин. Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България  Доналд Тръмп: Иранските нуклеарни уреди би трябвало да бъдат ударени Светът 2 мин. Доналд Тръмп: Иранските нуклеарни уреди би трябвало да бъдат ударени  Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина? Тази събота и неделя 2 мин. Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина?  На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули? Тази събота и неделя 3 мин. На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули?  Първите българи, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибраха наред България 2 мин. Първите българи, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибраха наред  В събота ни чакат геомагнитни стихии Светът 2 мин. В събота ни чакат геомагнитни стихии  Оранжев код за интензивни превалявания в 10 области в събота България 3 мин. Оранжев код за интензивни превалявания в 10 области в събота  Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България Съдържание от партньори 3 мин. Явор Стефанов е новият общоприет шеф на Кока-Кола ХБК България  Доналд Тръмп: Иранските нуклеарни уреди би трябвало да бъдат ударени Светът 2 мин. Доналд Тръмп: Иранските нуклеарни уреди би трябвало да бъдат ударени  Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина? Тази събота и неделя 2 мин. Старият или новият автомобил е по-надежден съгласно българина?  На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули? Тази събота и неделя 3 мин. На пазар в Северна Македония: Колко ще ни костват съществени хранителни артикули?  Първите българи, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибраха наред България 2 мин. Първите българи, изведени от Ливан със съдействието на Канада, се прибраха наред  В събота ни чакат геомагнитни стихии Светът 2 мин. В събота ни чакат геомагнитни стихии

Неолитните жилища в Стара Загора датират от 5600 години преди Христа. Разкрити са обаче едвам преди 55.

„ Tова са преди близо 8000 години къщи и най-ценното тук е, че виждаме всичко, което ги е заобикаляло пред нас, което е доста рядко събитие в праисторията. Тук е показано, че това е  най-високо развитата цивилизация, защото с цел да направиш една двуетажна къща с каменна секира, кремъчен свредел и дибли - не е от доста лесните занимания “, сподели Петър Калчев – шеф на Регионален исторически музей Стара Загора.

Снимка: bTV

Заради пожар преди епохи, от 7-метровото жилище са останали едвам метър и 20. 

Тук е най-добре непокътнатата и с най-богат инвентар двуетажна къща от античния неолит в Европа.

„ Има необикновено добре построена пещ, мелници, с които те са стривали зърното. Във всяко жилище има по най-малко 80 керамични съда, което демонстрира, че те са имали доста огромен набор от съдове, с които са се хранили “, изясни Калчев.

Самите неолитни жилища се трансформират в емблема на града, споделят от музея

„ Това е един обект, който прави Стара Загора известна на археологическата карта на Европа и на света “, сподели още шефът на Регионален исторически музей Стара Загора.

Ежегодно обектът се посещават от хиляди българи и чужденци, измежду които е бил и братът на японския император.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР